Elisabeth Punzi möter etnologen Anders Hammarlund för att diskutera kulturarv kopplat till Nääs slott och slöjdseminarium. Vi pratar om slöjd och pedagogik, modernitet och framgångstankar. Elisabet möter också Marie Hjalmarsson Engelke, arkivarie och guide på Nääs slott som delar med sig av sina kunskaper om Nääs slott och inte minst om Sophie Elkan, författarinnan med koppling till Nääs.
Nääs slott i Lerums kommun är idag Skandinaviens bäst bevarade sena 1800-tals miljö. På 1800-talet var Nääs vida känt för sitt slöjdseminarium som samlade både kvinnor och män från hela Sverige och andra länder. Slöjdseminariet bidrog till den tidens bildning och metodutveckling delvis inspirerat av den judiska reformrörelsen och tanken om att bidra till samhällsutvecklingen. Men platsen är inte bara känd för sitt slöjdseminarium utan också för jordbruket vid Stora Nääs säteri. Dessutom bodde författarinnan Sophie Elkan på Nääs på somrarna och hon arbetade som översättare på slöjdskolan där hennes bror Otto Salomon var en av upphovsmännen.
Medverkande
Anders Hammarlund, etnolog och musikforskare, har verkat som forskare vid universiteten i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
Marie Hjalmarsson Engelke, författare och arkivarie, Lerums kommun, som guidar på Nääs slott.
Elisabeth Punzi, moderator, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet.