Energi finns i allting omkring oss och alla former av liv är beroende av energi. I vårt samhälle finns många olika typer av energikällor och med den ständiga samhällsutvecklingen kommer också en allt större efterfrågan på energi. Men hur skapas egentligen energi och varför är det så svårt att lagra mycket energi på en gång?
Många av de energikällor vi använder i dag finns i naturen. Några av de allra minsta energiomvandlarna är mikroalger, som omvandlar energi genom fotosyntesen. Men hur går det till, och vilka nya tekniker finns som kan hjälpa oss att möta framtidens ökade energibehov?
Medverkande:
Angela Wulff, professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Angela forskar i marin botanik och är expert på kiselalger. Hon undersöker bland annat om skalen från kiselalger kan användas för att förbättra upptaget av solljus i solpaneler.
Alexander Friemann Dmitriev, professor i fysik vid Göteborgs universitet. Alexander forskar om nano-optik och använder ljus för att styra magnetism. Han studerar bland annat hur ljus kan användas till framtidens datalagring, för att optimera och minska energiförbrukningen.
Moderator:
Karin Klingenstierna. Karin är professionell moderator sedan 25 år och leder svenska och internationella seminarier, konferenser, kongresser och panelsamtal i en mängd olika ämnen. Hon är gymnasielärare i språk och dramatik i grunden. Förutom egna uppdrag undervisar hon i moderatorskap.
Arrangörer:
Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.
Programmen sänds live på
https://facebook.com/naturvetenskapgu