Klimatsmart - Hur smart är det?
views
Tillgänglighet
Saknar den här filmen tillgänglighetsanpassning? Läs mer här i vår tillgänglighetsredogörelse hur du kontaktar oss för att få det åtgärdat.
I den tredje delen av den populärvetenskapliga samtalsserien Hur vet vi det? samtalar stadsklimatforskaren Fredrik Lindberg och Frances Sprei, forskare i fysisk resursteori vid Chalmers om begreppet klimatsmart, hur gynnsamt det är för ett bättre klimat och vad våra val i vardagen egentligen har för påverkan.
Programmet sändes live den 15 december 2020.
Klimatsmart - Hur smart är det?
Det finns många råd och tips om hur man kan vara klimatsmart i vardagen. Att installera energisnåla produkter i hemmet, åka kollektivt och gärna välja transportmedel som är eldrivna är några exempel. Samtidigt kommer rapporter om att det tär mer på klimatet att framställa många av dessa produkter och lösningar, än vad det gynnar. Så hur stor effekt har egentligen dessa till synes enkla lösningar på den globala klimatkrisen?
Även våra städer och bostäder kan vara klimatsmarta och i stadsmiljö finns det numer ofta både tillgång till bilpooler och förnyelsebar energi. Samtidigt är Sveriges utsläpp fortfarande några av de högsta i världen och de senaste åren har det rapporterats om värmerekord runtom i landet, både under sommaren och vintern. Hur snabbt går omställningen och finns det några tecken på att de förändringar som görs verkligen fungerar?
Medverkande
Fredrik Lindberg är forskare i geovetenskaper vid Göteborgs universitet. Fredriks forskar framförallt på rumslig modellering av stadens klimat med särskild fokus på hur bebyggelsen, vegetationen och grönstrukturen i staden påverkar hur människor trivs med bland annat temperatur och vind i staden. Han utvecklar också användarvänliga klimatplaneringsverktyg för forskare, arkitekter och planerare.
Frances Sprei är forskare i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola. Frances forskning handlar om hållbar mobilitet med fokus på elfordon och alternativbränslefordon samt innovativa rörlighetsformer som bilpooler och samåkning. Hon undersöker ekonomiska, politiska, tekniska och beteendemässiga aspekter, och hennes mål är att resultaten ska leda till att göra människors resande mer hållbart.
Moderator: Karin Klingenstierna. ”Hur vet vi det? Forskare diskuterar.” är en populärvetenskaplig samtalsserie online som anordnas av Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet. Här diskuteras frågor som är aktuella och viktiga i vårt samhälle. Vi kommer också att prata om hur forskarna arbetar med att ta fram de fakta som ligger till grund för olika forskningsrön.
Arrangörer: Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.
Programmen sänds live på https://facebook.com/naturvetenskapgu
- Taggar
-