Pollen ökar risken att drabbas av luftvägsvirus
Tillgänglighet
Saknar den här filmen tillgänglighetsanpassning? Läs mer här i vår tillgänglighetsredogörelse hur du kontaktar oss för att få det åtgärdat.
Den
internationella studie som Göteborgs universitet varit en del av handlar om hur
luftvägsvirus påverkas av höga pollenhalter. När studien genomfördes fanns inte
SARS-CoV-2, det coronavirus som nu sprider sig i världen.
– Men eftersom det handlar om virusförsvaret över huvud taget så finns det anledning att vara försiktig. Extra försiktig nu när det finns coronasmitta i samhället, säger Åslög Dahl.
Studiens resultat publicerades i tidskriften Allergy 2019 och visar att alla människor blir känsligare mot luftvägsvirus om de samtidigt exponeras för pollen, men allergiker drabbas hårdare.
– Ett tydligt resultat är att ju högre halter pollen det är desto mer påverkas slemhinnornas eget försvar mot virus. Antingen känner slemhinnan inte igen att det är ett virus och startar inte något försvar över huvud taget eller kommer försvarsmekanismerna inte igång med samma kraft som de gör annars.
Ungefär en femtedel av Sveriges befolkning lider av pollenallergi. När pollen når människans slemhinnor läcker det ut olika ämnen, framför allt proteiner och fetter. Allergiker bildar antikroppar mot en del av proteinerna och reagerar med symptom som snuva, rinnande ögon och sjukdomskänsla.
Åslög Dahl och hennes kollegor på institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet driver sedan 1975 pollenlaboratoriet i Göteborg där de bland annat utför mätningar av luftburet pollen och gör pollenprognoser.
Med tanke på coronaviruset råder Åslög Dahl alla att hålla koll på pollenprognoserna i media, inte bara de som är allergiska mot pollen.
– Vi drog den slutsatsen i studien att man bör vara uppmärksam på pollenhalterna och att undvika pollenexponering när det är höga halter. Till exempel kan man hålla sig inomhus, även om det inte är särskilt roligt. Här i Göteborgstrakten kan man åka ut till havet de dagarna som det är höga pollenhalter i luften.
Eftersom den allergiska inflammationen ytterligare bidrar till att sänka motståndskraften mot luftvägsvirus rekommenderar hon att pollenallergiker tar allergiläkemedel, som dämpar inflammationen.
– I övrigt ska man fortsätta att vidta de här försiktighetsåtgärderna som hindrar virussmitta, som att ha god handhygien, hålla viss distans till andra människor och kanske undvika folksamlingar när det är som värst.
- Taggar
-