I vårens andra del av samtalsserien”Hur vet vi det?” diskuterar forskarna Ingela Dahllöf och Julia Johansson kemikalier och hur de regleras.
I vårt moderna samhälle är vi beroende av kemikalier i vardagen, men de kan också ge en oönskad effekt på människa och miljö. Vilka lagar är det som styr, vilka hänsyn tas och hur går det till, och hur interagerar forskningen och beslutsfattandet?
Medverkande: Ingela Dahllöf är professor vid Göteborgs universitet som forskar kring marin ekotoxikologi och mikrobiologi. Hennes huvudfokus är att studera olika samhällen och ekosystem av organismer för att förstå hur kemikalier påverkar dess funktion och struktur.
Julia Johansson är doktorand i offentlig rätt vid Göteborgs universitet. Julias forskningsområden är miljörätt och hennes avhandlingsprojekt fokuserar på riskbedömningar av kemikalier, framförallt inom EU-lagstiftning.
Moderator Karin Klingenstierna. ”Hur vet vi det? Forskare diskuterar.” är en populärvetenskaplig samtalsserie online som anordnas av Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet. Här diskuteras frågor som är aktuella och viktiga i vårt samhälle. Vi kommer också att prata om hur forskarna arbetar med att ta fram de fakta som ligger till grund för olika forskningsrön.
Arrangörer: Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.