Sök efter tagg: "matarvspodden"

24. Tacos, utekök och fredagsmysande

Mat och recept fyller våra sociala medier och lockar till matlagning och bakning. Men vilka är de heta trenderna och vad gömmer sig för kulturarv bakom allas vårt…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 5 uppspelningar

23. Matarv i museer

Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 6 uppspelningar

22. Svenska krogklassiker

Matarvspodden möter historikern Erik Hallberg och tar er med på en tur bland några svenska krogklassiker och andra kända maträtter. Vad hittar man för uppgifter i den…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 8 uppspelningar

Läskeblask i Sverige - en historisk exposé

Ett nytt avsnitt av Matarvspodden tar upp läskedryckens historia i Sverige. Vad passar bättre då än att börja med julmust? Med Martin Berntson, professor i…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 145 uppspelningar

21. Läskeblask i Sverige – en historisk exposé

Redan 1770 hade kemisten Torbern Bergman lyckats framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. En av hans lärjungar började några år senare tillverka…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 29 uppspelningar

20. Kräftfest och andra svenska mattraditioner

Finns det något genuint svenskt matarv? Mattraditioner ligger oss varmt om hjärtat men internationellt står sig Sverige förhållandevis slätt som matnation om man…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 8 uppspelningar

19. Halv special och falafel - språk och identitet

Matarvspodden möter Johan Järlehed, lektor i flerspråkighet och segregationsforskare, och diskuterar mat och språk. Vi diskutera hur matval och kulinariska traditioner är…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 7 uppspelningar

18. Och först en Pommac

Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919.…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 38 uppspelningar

16. Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat

Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 5 uppspelningar

15. Mat i nöd och lust

I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 53 uppspelningar

14. Svält som svenskt matarv?

Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 37 uppspelningar

13. Medeltida mattraditioner och jultidens matarv

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 37 uppspelningar

12. Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping

Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan vi lära om mat och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 25 uppspelningar

11. Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 27 uppspelningar

10. Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 76 uppspelningar

9. Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 39 uppspelningar