Sök efter tagg: "matarvspodden"

18. Och först en Pommac

Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919.…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 26 uppspelningar

16. Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat

Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 5 uppspelningar

15. Mat i nöd och lust

I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 42 uppspelningar

14. Svält som svenskt matarv?

Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 33 uppspelningar

13. Medeltida mattraditioner och jultidens matarv

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 30 uppspelningar

12. Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping

Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan vi lära om mat och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 24 uppspelningar

11. Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 23 uppspelningar

10. Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 37 uppspelningar

9. Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 33 uppspelningar

8. Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus

I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 16 uppspelningar

7. Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer

I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss ut på jakt efter den skandinaviske…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 18 uppspelningar

6. Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla. Anita Synnestvedt är arkeolog vid…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 19 uppspelningar

5. Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 18 uppspelningar

4. Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 19 uppspelningar

3. Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 14 uppspelningar

2. Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 17 uppspelningar