Sök efter tagg: "matarvspodden"

34. Hummerspår

Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 14 uppspelningar

Hantverksöl och mikrobryggerier i Matarvspodden

Annelie Sjölander-Lindqvist, Göteborgs universitet och Wilhelm Skoglund, Mittuniversitetet pratar öl, ölbryggeri och dryckesarv tillsammans med Matarvspoddens moderator Lisa…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 46 uppspelningar

33. Julmönster som sätter stämning

Matarvspodden gottar ner sig i julmotiv på tryckta tyger tillsammans med textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist. Vi möter tryckta juldukar från 1920-talet,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

32. Hantverksöl och mikrobryggerier

Vi pratar bryggeriunder och hantverksöl med Annelie Sjölander-Lindqvist och Wilhelm Skoglund som forskat om hantverksbryggerier, turism, kreativt entreprenörskap och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 12 uppspelningar

31. Mönstermani - trender och motiv på tryckta tyger

Podden gästas av textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist som delar med sig av sina kunskaper om tryckta tyger för dukning och högtider. Vi pratar matmotiv,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

30. 800 år av matarv

Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 15 uppspelningar

29. Pilgrimsmat, kulturväxter och askes

Matarvspodden fördjupar sig i måltidstraditioner och odling med koppling till pilgrimsleder och kloster. Med oss har vi Eva Hagström från projektet Pilgrimsmat i Vadstena och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 5 uppspelningar

28. Matarvspodden: ett godisälskande folk

Matarvspodden tar sig an sockrets och godisets historia tillsammans med kulturhistoriker Ulrika Torell från Nordiska museet i Stockholm och etnologen Lars Kaijser vid Stockholms universitet. Vi…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 3 uppspelningar

27. Matlandskap och matkulturer i förändring

Matarvspodden träffar Christina Berg och Hillevi Prell vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, för att prata om teman kopplat till den nya…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 16 uppspelningar

26. Industrisamhällets framväxt och arbetarklassens mat

Förändrade förutsättningar ger nya matvanor. Detta blir tydligt när vi blickar bakåt till industrisamhällets framväxt. Vi ger oss i kast med…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 19 uppspelningar

24. Tacos, utekök och fredagsmysande

Mat och recept fyller våra sociala medier och lockar till matlagning och bakning. Men vilka är de heta trenderna och vad gömmer sig för kulturarv bakom allas vårt…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 15 uppspelningar

23. Matarv i museer

Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 7 uppspelningar

22. Svenska krogklassiker

Matarvspodden möter historikern Erik Hallberg och tar er med på en tur bland några svenska krogklassiker och andra kända maträtter. Vad hittar man för uppgifter i den…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 18 uppspelningar

Läskeblask i Sverige - en historisk exposé

Ett nytt avsnitt av Matarvspodden tar upp läskedryckens historia i Sverige. Vad passar bättre då än att börja med julmust? Med Martin Berntson, professor i…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 188 uppspelningar

21. Läskeblask i Sverige – en historisk exposé

Redan 1770 hade kemisten Torbern Bergman lyckats framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. En av hans lärjungar började några år senare tillverka…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 39 uppspelningar

20. Kräftfest och andra svenska mattraditioner

Finns det något genuint svenskt matarv? Mattraditioner ligger oss varmt om hjärtat men internationellt står sig Sverige förhållandevis slätt som matnation om man…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 10 uppspelningar