|
Matarvspodden fördjupar sig i måltidstraditioner och odling med koppling till pilgrimsleder och kloster. Med oss har vi Eva Hagström från projektet Pilgrimsmat i Vadstena och…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
4 October, 2024
|
|
Matarvspodden tar sig an sockrets och godisets historia tillsammans med kulturhistoriker Ulrika Torell från Nordiska museet i Stockholm och etnologen Lars Kaijser vid Stockholms universitet. Vi…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
19 September, 2024
|
|
Matarvspodden träffar Christina Berg och Hillevi Prell vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, för att prata om teman kopplat till den nya…
Producent
Jenny Högström Berntson
|
|
Förändrade förutsättningar ger nya matvanor. Detta blir tydligt när vi blickar bakåt till industrisamhällets framväxt. Vi ger oss i kast med…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
3 July, 2024
|
|
Mat och recept fyller våra sociala medier och lockar till matlagning och bakning. Men vilka är de heta trenderna och vad gömmer sig för kulturarv bakom allas vårt…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
28 February, 2024
|
|
Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan…
Producent
jenny högström berntson Publiceringsdatum
9 February, 2024
|
|
Matarvspodden möter historikern Erik Hallberg och tar er med på en tur bland några svenska krogklassiker och andra kända maträtter. Vad hittar man för uppgifter i den…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
25 January, 2024
|
|
Ett nytt avsnitt av Matarvspodden tar upp läskedryckens historia i Sverige. Vad passar bättre då än att börja med julmust? Med Martin Berntson, professor
i…
Fotograf
Gunnar Jönsson Ljudtekniker
Mikarl Werliin Redigering
Gunnar Jönsson Språk
Svenska
|
|
Redan 1770 hade kemisten Torbern Bergman lyckats framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. En av hans lärjungar började några år senare tillverka…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
6 December, 2023
|
|
Finns det något genuint svenskt matarv? Mattraditioner ligger oss varmt om hjärtat men internationellt står sig Sverige förhållandevis slätt som matnation om man…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
7 November, 2023
|
|
Matarvspodden möter Johan Järlehed, lektor i flerspråkighet och segregationsforskare, och diskuterar mat och språk. Vi diskutera hur matval och kulinariska traditioner är…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
24 October, 2023
|
|
Pommac är det svenska svaret på alkoholfri Champagne som tog landet med storm under 1920-talet. Den guldskimrande drycken tillverkas efter samma recept idag som vid lanseringen 1919.…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
18 August, 2023
|
|
Matarvspodden gästar Vetenskapsfestivalen i Göteborg och pratar gränsöverskridande matarv. Tillsammans med marinbiologen Maria Bodin och arkeologen Maria Persson pratar vi…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin
Håkan Prykäli Publiceringsdatum
30 May, 2023
|
|
I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst,…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Språk
Svenska Publiceringsdatum
9 December, 2022
|
|
Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält,…
Publiceringsdatum
2 December, 2022
|
|
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Språk
Svenska Publiceringsdatum
25 November, 2022
|