|
Från överdådiga stilleben till magnifika måltidsscener - mat är ett ständigt återkommande tema genom konsthistorien - som motiv och som konstnärligt…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
21 May, 2025
|
|
Gästabud och festmåltider i medeltida Polen och Norge användes som politiska verktyg för att symbolisera rikedom och auktoritet. Genom gästabuden kunde man vinna lojalitet,…
Producent
Jenny Högström Bernston Publiceringsdatum
30 April, 2025
|
|
Vi tar oss an den japanska teceremonin Chanoyu och pratar om dess rötter, historia och utformning. Thomas Ekholm, doktor i japansk historia, Göteborgs universitet, lotsar oss genom…
Producent
Jenny Högström Berntson
|
|
Den medeltida matordningen på våren var en blandning av försakelse och frosseri. Under långfastan innan påsk var kött, mjölk och ägg förbjuden mat.…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
4 March, 2025
|
|
Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
16 January, 2025
|
|
Annelie Sjölander-Lindqvist, Göteborgs universitet och Wilhelm Skoglund, Mittuniversitetet pratar öl, ölbryggeri och dryckesarv tillsammans med Matarvspoddens moderator Lisa…
Regissör
Gunnar Jönsson Producent
Gunnar Jönsson Fotograf
Gunnar Jönsson Ljudtekniker
Mikael Werliin Språk
Svenska Publiceringsdatum
16 December, 2024
|
|
Matarvspodden gottar ner sig i julmotiv på tryckta tyger tillsammans med textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist. Vi möter tryckta juldukar från 1920-talet,…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
13 December, 2024
|
|
Vi pratar bryggeriunder och hantverksöl med Annelie Sjölander-Lindqvist och Wilhelm Skoglund som forskat om hantverksbryggerier, turism, kreativt entreprenörskap och…
Producent
Jenny Högström Berntson
|
|
Podden gästas av textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist som delar med sig av sina kunskaper om tryckta tyger för dukning och högtider. Vi pratar matmotiv,…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
12 November, 2024
|
|
Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
18 October, 2024
|
|
Matarvspodden fördjupar sig i måltidstraditioner och odling med koppling till pilgrimsleder och kloster. Med oss har vi Eva Hagström från projektet Pilgrimsmat i Vadstena och…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
4 October, 2024
|
|
Matarvspodden tar sig an sockrets och godisets historia tillsammans med kulturhistoriker Ulrika Torell från Nordiska museet i Stockholm och etnologen Lars Kaijser vid Stockholms universitet. Vi…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
19 September, 2024
|
|
Matarvspodden träffar Christina Berg och Hillevi Prell vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, för att prata om teman kopplat till den nya…
Producent
Jenny Högström Berntson
|
|
Förändrade förutsättningar ger nya matvanor. Detta blir tydligt när vi blickar bakåt till industrisamhällets framväxt. Vi ger oss i kast med…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
3 July, 2024
|
|
Mat och recept fyller våra sociala medier och lockar till matlagning och bakning. Men vilka är de heta trenderna och vad gömmer sig för kulturarv bakom allas vårt…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
28 February, 2024
|
|
Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan…
Producent
jenny högström berntson Publiceringsdatum
9 February, 2024
|