ÄmneskategorierGå till kategori
Saknar den här filmen tillgänglighetsanpassning? Läs mer här i vår tillgänglighetsredogörelse hur du kontaktar oss för att få det åtgärdat.
Hur gick vi från en värld där diskriminering av kvinnor inte erkändes som ett problem, där kvinnor rutinmässigt och lagligt kunde sägas upp när de gifte sig eller blev gravida, och där de inte alltid kunde få ett kreditkort i eget namn eller själva välja sitt namn, till den värld vi lever i nu, trots dess brister? Och vilken påverkan har utökade rättigheter haft på kvinnor, deras familjer och på ekonomin i stort?
Claudia Goldin är Henry Lee-professor i nationalekonomi och innehar Lee and Ezpeleta-professuren vid Faculty of Arts & Sciences vid Harvard. Hon är ekonomhistoriker och arbetsmarknadsekonom och forskar bland annat om kvinnors deltagande i arbetslivet samt om könsskillnader och ojämlikheter kopplade till inkomster, teknologisk utveckling, utbildning och migration.
Hennes forskning handlar ofta om att tolka nutiden utifrån ett historiskt perspektiv och om att undersöka ursprunget till aktuella samhällsfrågor.
Professor Goldin tilldelades 2023 års Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för att ha ökat förståelsen av kvinnors utfall på arbetsmarknaden.
Bildproducent Erik Lundberg
Ljudtekniker Peter Andersson
Språk English