|
Thomas Ekholm, Göteborgs universitet, visar hur en japansk teceremoni kan gå till för Matarvspoddens Lisa Haeger.Vill du veta mer om japanska teceremonier? Lyssna på…
Regissör
Gunnar Jönsson Producent
Mikael Werlin Fotograf
Gunnar Jönsson Ljudtekniker
Mikael Werlin Redigering
Gunnar Jönsson Språk
Svenska Publiceringsdatum
3 April, 2025 Copyright
|
|
Den medeltida matordningen på våren var en blandning av försakelse och frosseri. Under långfastan innan påsk var kött, mjölk och ägg förbjuden mat.…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
4 March, 2025
|
|
Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
16 January, 2025
|
|
Matarvspodden gottar ner sig i julmotiv på tryckta tyger tillsammans med textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist. Vi möter tryckta juldukar från 1920-talet,…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
13 December, 2024
|
|
Podden gästas av textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist som delar med sig av sina kunskaper om tryckta tyger för dukning och högtider. Vi pratar matmotiv,…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
12 November, 2024
|
|
Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk…
Producent
Jenny Högström Berntson Publiceringsdatum
18 October, 2024
|
|
Detta avsnitt ägnas åt jiddisch som språk. Hur länge har man pratat jiddisch och hur levande är språket idag? Elisabeth Punzi samtalar med Staffan Böös som…
|
|
Elisabeth Punzi möter Tomas Woodski, språkfrämjare för jiddisch på Institutet för språk och folkminnen, och samtalar om jiddisch som kulturarv. Vad innebär…
Publiceringsdatum
16 April, 2024
|
|
Matarvspodden möter Johan Järlehed, lektor i flerspråkighet och segregationsforskare, och diskuterar mat och språk. Vi diskutera hur matval och kulinariska traditioner är…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
24 October, 2023
|
|
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss…
Publiceringsdatum
13 May, 2022
|
|
Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och
diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör
oss alla.
Anita Synnestvedt är arkeolog vid…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
7 November, 2021
|
|
Lisa Haeger möter Maria Bodin och
diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för
godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
6 November, 2021
|
|
Lisa Haeger möter Maria Persson och
diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad
har vi blivit utan i kristider? Hur
skall vi tänka om krisen…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Publiceringsdatum
5 November, 2021
|
|
Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i
svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin Språk
Svenska Publiceringsdatum
4 November, 2021
|
|
Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och
diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad
lockar tittare och vad har detta med kulturarv…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin
|
|
Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt
kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så…
Producent
Jenny Högström Berntson Ljudtekniker
Mikael Werliin
|