Sök efter tagg: "kulturarv"

Japanska teceremonier i Matarvspodden

Thomas Ekholm, Göteborgs universitet, visar hur en japansk teceremoni kan gå till för Matarvspoddens Lisa Haeger.Vill du veta mer om japanska teceremonier? Lyssna på…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 25 uppspelningar

35. Medeltida påskmat

Den medeltida matordningen på våren var en blandning av försakelse och frosseri. Under långfastan innan påsk var kött, mjölk och ägg förbjuden mat.…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 7 uppspelningar

34. Hummerspår

Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 14 uppspelningar

33. Julmönster som sätter stämning

Matarvspodden gottar ner sig i julmotiv på tryckta tyger tillsammans med textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist. Vi möter tryckta juldukar från 1920-talet,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

31. Mönstermani - trender och motiv på tryckta tyger

Podden gästas av textilexperterna Marie Odenbring Widmark och Anna Lindqvist som delar med sig av sina kunskaper om tryckta tyger för dukning och högtider. Vi pratar matmotiv,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

30. 800 år av matarv

Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 16 uppspelningar

06. Jiddisch. Språk, kitsch och kultur

Detta avsnitt ägnas åt jiddisch som språk. Hur länge har man pratat jiddisch och hur levande är språket idag? Elisabeth Punzi samtalar med Staffan Böös som…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 18 uppspelningar

02. Jiddisch, språkfrämjande och levande kultur

Elisabeth Punzi möter Tomas Woodski, språkfrämjare för jiddisch på Institutet för språk och folkminnen, och samtalar om jiddisch som kulturarv. Vad innebär…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 31 uppspelningar

19. Halv special och falafel - språk och identitet

Matarvspodden möter Johan Järlehed, lektor i flerspråkighet och segregationsforskare, och diskuterar mat och språk. Vi diskutera hur matval och kulinariska traditioner är…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

10. Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 134 uppspelningar

6. Mat som kulturarv: matarvsprojekt och matminnen

Lisa Haeger möter Anita Synnestvedt och diskuterar mat, kulturarv och traditioner och varför detta är något som berör oss alla. Anita Synnestvedt är arkeolog vid…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 32 uppspelningar

5. Tång och scary seafood: oanad resurs för hållbar framtid

Lisa Haeger möter Maria Bodin och diskuterar havets outnyttjade möjligheter som skafferi. Vad finns det för godsaker i våra hav som vi inte använder? Kan man äta vad…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 25 uppspelningar

4. Krismat, kaffesubstitut och pandemihamstring

Lisa Haeger möter Maria Persson och diskuterar kriser och krishantering genom historien. Vad har vi ätit och vad har vi blivit utan i kristider? Hur skall vi tänka om krisen…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 30 uppspelningar

3. Sjukhusmat och vardagsmat: mattraditioner vi alla berörs av

Lisa Haeger möter Christine Caux Gustafsson, Malin Broby och Lisa Sputnes Mouwitz och diskuterar mattraditioner och matminnen i svenska hushåll och sjukhus genom tiderna. Vad kan…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 21 uppspelningar

2. Mukbang: en global mattrend i en digital värld

Lisa Haeger möter Jenny Högström Berntson och diskuterar det nya heta internetfenomenet Mukbang. Vad är detta för trend, vad lockar tittare och vad har detta med kulturarv…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 24 uppspelningar

1. Skolmat genom tiderna

Lisa Haeger möter Cecilia Magnusson Sporre och Hillevi Prell och diskuterar skolmaten som ett viktigt svenskt kulturarv. Vad har älskats och hatats, vad är det som är så…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 120 uppspelningar