Sök efter tagg: "matarv"

41. Matarv hos Emil i Lönneberga

Generationer av barnboksläsare har mött mattraditioner genom böcker och filmer om Emil i Lönneberga. Och vem blir inte berörd av berättelsen om det stora tabberaset i…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 4 uppspelningar

40. Pulvermatens kulturarv

Pulvermaten avslöjar mycket om vår matkultur och när Matarvspodden möter kulturarvsforskaren Maria Persson och industrihistorikern Johannes Daun tar de oss med längst…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 15 uppspelningar

39. Matarv hos kagulufolket i Tanzania

Mat är inte bara bränsle för kroppen – det är också en djupt rotad del av vår kultur och identitet, så även för kagulufolket i Tanzania.…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 21 uppspelningar

38. Matens roll i konsten

Från överdådiga stilleben till magnifika måltidsscener - mat är ett ständigt återkommande tema genom konsthistorien - som motiv och som konstnärligt…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 20 uppspelningar

37. Medeltida eliter, gästabud och makt

Gästabud och festmåltider i medeltida Polen och Norge användes som politiska verktyg för att symbolisera rikedom och auktoritet. Genom gästabuden kunde man vinna lojalitet,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 16 uppspelningar

35. Medeltida påskmat

Den medeltida matordningen på våren var en blandning av försakelse och frosseri. Under långfastan innan påsk var kött, mjölk och ägg förbjuden mat.…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 9 uppspelningar

34. Hummerspår

Humrar har lämnat spår i kulturhistorien och förknippas inte sällan med lyx och överflöd. Under lång tid har humrar varit viktiga resurser för…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 14 uppspelningar

30. 800 år av matarv

Matarvspodden gästas av Richard Tellström, känd genom bland annat SVT:s Historieätarna och Landet Brunsås och aktuell med den nya boken Varje tugga är en tanke: svensk…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 26 uppspelningar

29. Pilgrimsmat, kulturväxter och askes

Matarvspodden fördjupar sig i måltidstraditioner och odling med koppling till pilgrimsleder och kloster. Med oss har vi Eva Hagström från projektet Pilgrimsmat i Vadstena och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 11 uppspelningar

27. Matlandskap och matkulturer i förändring

Matarvspodden träffar Christina Berg och Hillevi Prell vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, Göteborgs universitet, för att prata om teman kopplat till den nya…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 21 uppspelningar

26. Industrisamhällets framväxt och arbetarklassens mat

Förändrade förutsättningar ger nya matvanor. Detta blir tydligt när vi blickar bakåt till industrisamhällets framväxt. Vi ger oss i kast med…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 19 uppspelningar

25. Det gröna matarvet: podden gästar Vetenskapsfestivalen

Vegetarisk kost är en av de uppåtgående mattrenderna 2024. Inställningen till vegetarisk mat har dock gått i vågor och från att grönsaker varit en del av…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 3 uppspelningar

23. Matarv i museer

Mat är något vi alla kan relatera till. Så även när maten dyker upp i museet. Men hur kan man jobba med mat i utställningar? Kan maten fungera som en länk mellan…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 7 uppspelningar

22. Svenska krogklassiker

Matarvspodden möter historikern Erik Hallberg och tar er med på en tur bland några svenska krogklassiker och andra kända maträtter. Vad hittar man för uppgifter i den…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 18 uppspelningar

Läskeblask i Sverige - en historisk exposé

Ett nytt avsnitt av Matarvspodden tar upp läskedryckens historia i Sverige. Vad passar bättre då än att börja med julmust? Med Martin Berntson, professor i…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 198 uppspelningar

21. Läskeblask i Sverige – en historisk exposé

Redan 1770 hade kemisten Torbern Bergman lyckats framställa kolsyrat vatten på konstgjord väg. En av hans lärjungar började några år senare tillverka…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 44 uppspelningar