Sök efter tagg: "mattraditioner"

15. Mat i nöd och lust

I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 49 uppspelningar

14. Svält som svenskt matarv?

Matarvspodden blickar bakåt till 1770-talets Sverige och ser närmare på tider av matbrist och hungersnöd. Vår poddmoderator Lisa Haeger diskuterar svält,…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 37 uppspelningar

13. Medeltida mattraditioner och jultidens matarv

I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an gamla traditioner och maträtter och letar efter matarv från medeltiden som skulle kunna kopplas till juletid i Sverige. Tillsammans med Marie…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 37 uppspelningar

12. Livepodd från Bokmässan: krismat och prepping

Först pandemi sedan krig i Europa. Vi har bunkrat toapapper och konservburkar. Att maten är livsviktig blir påtagligt i tider av kris. Vad kan vi lära om mat och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 25 uppspelningar

11. Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna

I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 27 uppspelningar

9. Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor

Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 36 uppspelningar

7. Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer

I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss ut på jakt efter den skandinaviske…

Från  Göteborgs universitet, Medieteknik 25 uppspelningar